Par riječi o rukometu na pijesku

Dimenzije terena su 27m x 12m dok je gol 2m x 3m. Vratarev prostor omeđen je linijom koja se nalazi na 6m od gola te koja spaja dvije uzdužne linije terena. Lopta je također nešto drugačija jer je prilagođena novoj, drugačijoj podlozi. Svaka ekipa ima po deset igrača, a od ukupnog broja, četiri mogu biti u terenu. Utakmica se sastoji od dva seta od kojih svaki traje 10 minuta te se zasebno boduje. Najveća razlika dvoranskog rukometa i rukometa na pijesku leži u sustavu bodovanja i načinu postizanja zgoditaka. Rukomet na pijesku ima poseban sustav bodovanja prema kojem se gol vratara, igrača s markerom („specijalista“), gol nakon okreta za 360° (pirueta), cepelin boduju s dva gola. Također velika razlika leži i u tome što je u rukometu na pijesku kontakt zabranjen. Draž ovog sporta zasnovana je na fair play-u, zabavi, atraktivnosti i dinamičnosti. Upravo su to glavni razlozi sve veće popularnosti ovog sporta među svim uzrastima, od najmlađih do onih starijih. „h, održanim u Buenos Airesu 2018., osvojila drugo mjesto.

Razvoj kroz povijest

Talijanski trener Simonetta Montagni prvi je počeo razvijati rukomet na pijesku. Godine 1990, novoizabrani predsjednik talijanskog saveza Ralf Dejaco prepoznao je atraktivnost sporta i zamolio talijanskog trenera Luciana Bartolinija da započne s radom na prvim pravilima. Prošlo je 10 godina dok mlada igra rukometa na pijesku nije postala službeni EHF sport – s organizacijom prvog Europskog prvenstva u rukometu na pijesku 2000. u Gaeti, Italija. Prva pokazna utakmica odigrana je u Misanu Adriaticu, dok su se nova pravila predstavila nekoliko mjeseci kasnije na prvom službenom turniru u Ponzi. Izvorna pravila neprestano su se prilagođavala, testirala i mijenjala, dok je opća popularnost rukometa na pijesku porasla u cijeloj Europi, što dokazuje prvi kalendar događanja u rukometu na pijesku 1997. Ovaj brzi razvoj sporta doveo je i do prvog Svjetskog prvenstva u rukometu na pijesku koje je održano 2004. godine u Egiptu.“ (EHF, 2000).

Razvoj u Hrvatskoj

„Povijest pjeskaške inačice rukometa s obzirom na druge zemlje započinje vrlo kasno, točnije 2002. godine, pa tako kratka povijest rukometa na pijesku u Hrvatskoj započinje na poziv EHF- 6 a da se uključi u projekt „Beach handball“. Godine 2003. rukomet na pijesku prvi se put prezentira na Sajmu sporta i nautike kao nova sportska igra u Hrvatskoj, a ostaje zabilježeno odigravanje promotivne utakmice između olimpijskih pobjednika iz Atlante i svjetskih prvaka iz Portugala. Izuzetne uspjehe hrvatski rukomet na pijesku postigao je na reprezentativnom planu: na Europskom prvenstvu u Alanyi (Turska) ženska reprezentacija osvojila je naslov europskih viceprvakinja dok je muška reprezentacija zauzela vrlo dobro 7. mjesto. Krajem 2004. godine održano je i drugo Svjetsko prvenstvo u Egiptu uz nove velike uspjehe hrvatskih selekcija: muškarcima zamalo izmiče medalja osvajanjem 4. mjesta, a djevojke 5. mjestom potvrđuju pripadnost eliti.“ (BHC, 2014) Kada je riječ o Hrvatskoj i našem mjestu na pozornici rukometa na pijesku, valja istaknuti sjajne uspjehe naših reprezentacija. U niže navedenoj tablici prikazani su kronološki uspjesi muških i ženskih selekcija Hrvatske u rukometu na pijesku prema nastupima na najvećim razinama natjecanja (europska prvenstva, svjetska prvenstva i svjetske igre)

Uz respektabilne rezultate seniorskih ekipa, nužno je spomenuti izuzetne uspjehe i mladih reprezentacija kako u muškoj tako i u ženskoj kategoriji. Hrvatska muška juniorska reprezentacija na pijesku osvojila je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Lloret de Maru 2015. godine, dok su na Europskom prvenstvu u Ulcinju 2019. godine osvojili fantastično prvo mjesto. Nikako se ne smije zaboraviti i napomenuti rezultat ženske juniorske reprezentacije rukometa na pijesku koja je na Olimpijskim igrama mladi